Sverige - Skåne

Skåne

 

Blot 4 ½ times bilkørsel øst for Århus venter et smukt varieret Østerlen i Skåne på den nysgerrige rejsende. 


Stenshuvud Nationalpark med sine tre udsigtstinder mod Østersøen og alsidige vandreruter i terrænet, er en af de perler, som det østlige Skåne byder på:


 Betagende natur,  skægge nørd-muséer, gammeldags kaffestuer,  unikke udendørs kunst-udstillinger, hyggelige byer, korte afstande og et fint miks af  Airbnb og campinghytter til overkommelige priser. 


Så tæt på Danmark og dog så charmerende anderledes...


Tomelilla

Den lille by Tomelilla er mest kendt for at være hjemegnen for de såkaldte raggare, der har ry for at være en blanding af smårockere og nørdgale med amerikanerbiler og 50'erne rocken. Men den rummer også andet.

Sverige-2323a

Hasse och Tage-Muséet


Midt i byen  ved en jernbaneoverskæring  ligger et af de mindste muséeer, der findes, nemlig Hasse och Tage-Muséet på 17 kvadratmeter.  Muséet kalder sig selv  for et STORT lille museum for et humoristisk makkerpar, der indspillede otte af deres film i eller omkring Tomelilla by.


Parret Hasse og Tage er en institution og en legende i svensk underholdning gennem 50 år De har skrevet revytekster, sange, satiriske tekster, sketches, lavet film som Æblekrigen og Picassos eventyr samt lavet masser af tv-programmer. De er sjove, skæve og kritiske over for samfundstendenser og politikere. 


Når man har købt sin billet til en af adgangstiderne hver halve time, træder man ind ad døren og står i et meget lille lokale, der er spækket med 13 tv-skærme,  fotografier, plakater, tekster og rekvisitter fra gulv til loft. 


Man kan hive lodrette og vandrette skuffer ud med dokumenter, avisklip og billeder, se og høre lidt fra deres mange film på tv-skærmene og ad den vej enten blive mindet om ellers glemte oplevelser tilbage i tiden eller blive dybt forundret og smileglad over deres overvældende produktivitet.



The 50s  Museum och Nostalgi Café


Få kilometer nord for Tomelilla kan enhver med kærlighed til amerikanerbiler og gammel amerikansk kultur få stillet deres sult. Her får nostalgien på alle tangenter, så ikke bare 50'er elskere, men osse en ny generation kan gå glad og smilende derfra.


Det drejer sig om The 50s Museum och Nostagi Café. Det er et 2400 kvadratmeter stort museum, som Kaj Persson har brugt de seneste 20 år på at bygge op. I 1980'erne byggede han sammen med sin bror og far smukke, farverige custommade klassikerbiler, som de vandt utallige præmier for.


Når de 80 svenske kroner er betalt i entré, venter et eventyrligt og vanvittigt udstyrsstykke . Mere end 60 flotte amerikanerbiler i alle farver, modeller og stand er linet op  til umiddelbar beundring. Men  lokalerne  rummer også alt, der hører til billerne, fra gamle dieseldunke til tankstandere og feriebilleder fra dengang det, der i dag er nostalgisk romantik, var hverdag.


Hele tiden leder en dør ind til et nyt lokale videre og videre til 15 små udstillinger indrettet som datidens købmandsbutik, trykkeri, tv-forretning, frisørsalon, bilværksted, smedje og alle steder er sprængfyldt med de genstande, der hører til.


På 1. salen møder en overdådig mængde af forskelligt farvede transistorradioer vores øjne sammen med række efter række af gamle fjernsyn, pladespillere, spolebåndoptagere. En modeljernbane med små biler, huse og personer fra 50'erne og 60'erne giver sammen med 5.000 stykker legetøj af alskens slags, et indblik i  den lille by anno dengang.


Længere inde i de gamle lader drukner vi nærmest i pastelfarvede brødristere og telefoner, redskaber som save, hamre,  høvle osv. af enhver størrelse,  et par gamle campingvogne pakket til ferien med kufferter på taget...


Og sådan trækker muséet os rundt i en uendelig række lokaler proppet med eventyrlige og dog hverdagsagtige genstande, så vi går derfra lattermilde og fyldte med indtryk af den gode slags.


For ikke at glemme nostalgicaféen, der selvfølgelig er en klassisk amerikansk diner, hvor vi spiser frikadeller med kartoffelmos på et toastbrød og drikker coca cola til.

Stenshuved Natiomalpark

Gåturen op af den stejle bakke i skoven er det hele værd. På toppen af den klippeknold, der danner fundamentet under Stenshuvud, venter tre udsigtspunkter på os i 97 meters højde over havet.  To af dem sender Østersøens uendelige hav ind i vores øjne, mens det tredje drejer os mod landskabet bag nationalparken.


Men området rummer meget mere end blot udsigten. Vi finder den gult-afmærkede rute,  går stejlt langt nedad trappetrin til vi når stien, der sender os rundt om klippeblokken via anlagte stier, stenstrøede stier og varierede landskabspassager.  Det er en 4 km tur gennem skove med avnbøg- og egetræer, marsk , en rig fauna og klippe.


Stien fører os  forbi  en småhemmelig jollehavn, jætten Stens stendækkede bolig og have ligesom et fyrtårn dukker uventet op undervejs og føjer nye indtryk til  den glæde, vi allerede føler på vandreturens mange skiftende oplevelser.


Stien og nationalparken er også en del af den lange vandrerute Skåneleden.


Ale Stenar og havnen i Kåseberga

59 store sten hugget af klippestykker og stillet op i en skibsformation på toppen af et højt bakkedrag ud til Østersøen er betagende. Men de er også gådefulde og har altid været det siden de blev placeret i den tidlige jernalder. 


Ale Stenar hedder stensætningen, der står øst for Ystad oven for den lille havn i Kåseberga. 


Vi kommer op ad bakken og ser de mange sten stå stolte som silhouetter mod himlen. Jo tættere vi kommer, jo mere imponerende er de, høje som mennesker og strakt ud ved siden af hinanden i 67 meters længde og 19 meters bredde. Historien gør os små og stille...indtil vi hiver kameraerne frem som alle de øvrige besøgende....


Alle gætterier er lige gode. Der er dem, der ser stedet som en begravelsesplads a la Lindholm Høje. Der er dem, som mere ser stedet som et astronomisk ur, fordi stenene er sat i jorden, så solen går ned i det nord-vestlige hjørne om sommeren og præcist modsat om vinteren.  Men egentlig står det kun fast, at stenene  er stillet op 500-1000 år før Kristus fødsel.


Da vi har nydt stensætningen, måbet over storheden og gættet på dens oprindelige betydning, går vi ned ad en anden stejl sti til det lille havn Kåseberga for at nyde et tykt stykke frisktrøget laks med salat og boller af kartoffelmos. For lissom at fordøje oplevelsen og nyde sommervejret.


Kivik Art Center og Wanås Konstpark


Østerlen i Skåne og det sydlige Blekinge byder på to unikke, oplevelsesrige udendørs kunstparker. 


Kivik Art Center ligger en kort køretur nord for Stenshuvud Nationalpark, hvor centret  er nabo til rockmusikeren Ulf Lundells gård. En mand der gerne kritiserer kunstcentrets ledelse og lokalpolitikerne for at se stort på respekten for landskabet...


Når vi går rundt i parken eller snarere skovområdet, aner vi værkerne før vi ser dem. De står ofte gemt inde i terrænet mellem træer, buske og klippegrund som små skjulesteder, vi aktivt skal opsøge.  Der er ikke mange værker, da der kun  kommer ét nyt til om året, og de ni nuværende er meget forskellige.


To af dem vækker vores største nysgerrighed for den arkitektur og særlige funktion, de har.


Det ene værk, vi søgte og fandt, er det, der er etableret i 2019 som et rundt bibliotek  bygget op af 10.000 mørkebrune og håndstrøgne teglsten doneret af Petersen Tegl i Egernsund.


Men fakta er ét, sanseligheden en ganske anden. Det er som at stå over for et religiøst tempel som "Bibliotheca - arkæologisk bibliotek" står dér i en lysning midt på en græsplæne med en åbning som invitation til at træde inden for. Hænderne kan ikke lade være med at stryge hen over stenenes på én gang bløde og ru overflade, og vi kan kun sige "wow" til bygningen/skulpturen/værket.


Vi træder inden for og står i en rotunde, hvor alle teglsten er sat på række som bøger med bogryggene vendt ud mod os. I et uigennemskueligt mønster har en række af stenene indlejret navne på skånske forfattere som Karl Ove Knausgaard, Ulf Lundell, og Fritiof Nilsson Piraten . Der er intet tag over os, men alligevel føler vi det nærmest højtideligt at gå og stå i biblioteket, som  den svenske teglskulptør Ulla Viotti har skabt til Kivik Art Center.


Hun står således som leverandør af parkens 9. omfangsrige kunstværk  siden stedets åbning i 2007.


Det andet værk, der fandt os og trak os til sig,  ligner sådan set bare et tårn oven på en flad bygning. Men det er bare meget mere. Det viser sig at være en sansemæssig udfordring af de uventede. 


David Chipperfield & Anthony Gormleys titel for tårnet kan også gælde de øvrige otte værker i kunstcentrets park, der gerne vil mikse kunst, arkitektur og natur: "A sculpture for the Individual Experience of Architecture" fra 2008.


Det er det eneste værk, hvor vi møder en kustode, der indskærper, at kun én person ad gangen kan gå op til udsigtsplatformen. Det gør vi så på skift og jeg oplever i ét nu på vejen op, at lyset forsvinder og mørket omslutter mig fuldstændigt, mens jeg går på trappen.  Næsten som har jeg et sort bind for øjnene. Jeg må strække hænderne ud mod siderne for at mærke murene og så træde forsigtigt, fordi trinene er umage i forhold til gængse trappetrin, især på turen ned igen.


Det er en oplevelse, der i dén grad udfordrer - og stimulerer - sansesystemet og følelsen af tryghed. At miste fodfæste får en ny betydning. Især efter opholdet på den solbelyste platform med 360 graders  smukt udsyn mod Østersøen, skove og landskab.


Men vi går videre  og opdager værker med titler som Himmeltrappen, Photo Boxes, Illusion, Viewfinder (midt i en kornmark), Venturo, Refugium, Nine Towers, mens vi nyder roen mellem træerne og udsigten fra de små bakketoppe.


Wanås Konstpark


Dén skulpturpark overrumpler os  med sine 76 værker fremstillet til parkområdet af internationale kunstnere som Yoko Ono, Marina Abramovic, Jenny Holzer og Per Kirkeby. Overalt titter en skulptur  helt anderledes end den foregående frem bag buske, mellem træer og i små lysninger.


I det sydlige Blekinge kun ½ times kørsel nord for Kristianstad nær Knislinge byder Wanås Konstpark inden for til en imponerende opvisning i udendørs kunst. 


Vi siger "wow", vi sluger det uforståelige, det humoristiske, det skæve og det magiske, og vi nyder at slentre igennem parken bare for at se og opdage, og med et kort i hånden  for at finde flest mulige af værkerne. 


Dér ser vi to piger bevæge sig i luften i to gynger, men så kigger vi op og ser en håndfuld andre gynger hængt op forskudt for hinanden i 8-10-15 meters højde. Dér ser vi et gravsted-agtigt hul i jorden fyldt med farvede Ikea-kugler og med sidefløje klar til at smække i. Dér sidder vi til bords i en stue uden vægge, men med viduesrammer hængt op i luften og  med træstammer, der gror op gennem bordpladen.


Wanås Konstpark får os til at se, til at være nysgerrige og sansefriske, fordi indtrykkene konstant skifter.  At gå rundt i parken, er som at gå efter et skattekort med uberegnelige skatte for enden.

 

Øen Hanö i Blekinge

Den lille havn i Nogersund bliver mindre og mindre jo længere den lille færge glider  østover mod øen Hanö, vi kan ane derude i horisonten 6 km væk. Vi har forladt vores campinghytte i Hällevik for at erobre den lettere mytiske ø - bilfri, med små 30 fastboende og kun seks kilometer i omkreds. Men sikken ø at besøge!


Vi finder hurtigt de berømte pletter, men eventyret  venter et andet sted. Inden da ser vi Bönsäcken fra bakketoppen, den nordvestlige spids der ekkoer Grenen  i Skagen, hvor to farevande også mødes i rullebølger fra hver sit retning. Her er spidsen bare formet over uendelig lang tid af små og større forskelligfarvede rullesten, der knirker under skoene, når vi går på dem.


Oven for på bakketoppen ligger en mere end 200 år gammel gravplads for op til 15 britiske sømænd, der gik ned med den engelske flåde ved Hanö i Napoleonskrigen i 1810-12. Vi ser friske blomster lagt ved en mindepæl, , måske lagt af nutidige briter, da britiske krigsskibe lægger til med års mellemrum for at mindes de døde ved en ceremoni.


Hanö er en granit-ø, hvor kun græs, buskadser og stridbare avnbøgetræer kan gro mikset med lidt elm, ask, birk og eg. Og mos i et omfang, der får os til at se syner på vores lange gåtur over klitagtige græsarter og hårdføre planter gennem tæt skov, forbi og over granitklipper.  Det er som at bevæge sig ind i en magisk, fortryllet skov, hvor vi kun kan træde på sten af alle størrelser, der er beklædt med den grønneste mos.


Det er svært at få øje på de hvide malerpletter på de sten og træer, der skal vise os den rette vej. Så vi må tit standse op og se os om for at finde retningen. Og lige i dét øjeblik fordamper lysten til at  gå videre, vi vil bare se os omkring, suge den forunderlige, uragtige skov til os med grøn grundmaling, pludselige kæmpevandreblokke midt blandt træerne og en stilhed, som maner os til at fortsætte i en meditativ sindstilstand. Der åbner sindet for stedets umådelige og særegne skønhed. 


Seks kilometer fra et turistbesøgt fastland på en blot to kvadratkilometer stor ø har vi fået en unik oplevelse uden at have vidst, hvad der ventede os. 

Forsakar Vandfaldet


Vi hører det før vi ser det, vandfaldet inde i skoven. Først ser vi det oppe fra en udsigtstrappe med platform og siden går vi det stille, smukke vej langs et vandløb krydset af træstammer og halvt forvitrede mure. Forsakar Vattenfall er Skånes højeste vandfald på 10 meter, der falder ned i en ravine nær Degeberg.

Kontakt os

Email: info@rejsehub.dk


Rejsehub.dk

Anni Trier & Steen Bille

Anni er it-nørd og konsulent i Odoo House i Odder.


Steen er mangeårig journalist og nu på efterløn.

© Copyright. All Rights Reserved.